Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mikulásjárás az iskolában

2013.12.18

December 6.-án, reggel 9-kor végre megérkezett a repesve várt Mikulás. A harmadikosokat alig lehetett az ablaktól távol tartani, minden autózúgásra felkapták fejüket, nyakukat nyujtogatva kandikáltak az ablak felé, hátha meglátják legalább a sapkája bojtját, ruhája szegélyét.

Aznap a dobói elemisek is itt türelmetlenkedtek, két tanító együttes munkája kellett ahhoz, h eltereljék figyelmüket. A kicsik kifestőztek, a nagyobbak a verseket mondikálták (ismételték), illetve az előző esti ajándékokról suttogtak közvetlen szomszédukkal.

miku-0.jpg

Az ajtó mellett tömörülő másodikosok mintegy vezényszóra kapták fel a fejüket, egymásra néztek, s a közeledő csizmatalpak nyikorgására szemük felcsillant. Vasalt végű bot koppant a folyósó kövén, mire az ajtó melletti gyerek kérés nélkül pattant az ajtóhoz, szélesre tárva azt. A festegető, pusmogó gyerekseregen áthullámzott a megilletődöttség, izgatott várakozás gyújtott fényt a szemekben, arcocskájuk felvidult…

Megérkezett! Vége a várakozásnak. A nagyobbacskák összesúgtak, egymásra mosolyogtak, szemükben a kétkedés és remény bizonyossággá vált. Az előkészítősök e színfalak mögött zajló, félig leplezett kételkedésből semmit sem észleltek. Néhány perc alatt hozzaszoktak a Mikulás jelenlétéhez, s míg Ő leült és kényelembe helyezte magát, számukra már annyira  hozzátartozott az osztályképhez, hogy  nem zavartatták magukat, kezük nagyobb sebességre kapcsolt, s csak néha pillantottak fel, had lássák, még mindig ugyanott van-e, vagy már a puttonyban kotorászik.

A második, harmadik, negyedikesek időközben elkezdték az ünnepi műsort, versek, dalok, kavalkádja köszöntötte az ünnepeltet. A dobóiak még színdarabot is hoztak.

miku-2.jpg

Mikulás álmélkodva hallgatta a csilingelő hangocskákat, egy-egy szép szavalat után elismerően bólogatott, a műsor lejárta után meg kijelentette, hogy mióta puttonnyal a hátán járja a világot, ennyi és ilyen szép verset, éneket egyszerre még sosem hallott.

 A gyerekek számára – természetesen – az ajándékosztás volt a hét fénypontja. Osztályonként csoportba verődve jöttek a csomagokért, majd helyükre siettve izgatottan nyitogatták… vajon, mi van benne?

Az előkészítő osztály szorgos kezecskéi közül kikerülő rajzok garmadája - mintha önálló életre kellt volna – kérés nélkül vonult a Mikulás felé. A kicsik példáján felbuzdulva a nagyobbacskák is elárasztották rajzokkal a Mikulást, ki megilletődve fogadta a rajzokat, rövid szemrevételezés után zsákjába süllyesztve azokat.