Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szüreti bál 2013

2013.10.19

Lassan hagyománnyá válik ez a rendhagyó ünnepség, amit a dobói és vágási pedagógusok szerveznek. Rendhagyó, mert az iskola és az óvoda apraja-nagyja egyaránt kivette a részét belőle: a két és fél éves csőszöktől a tizennégyévesekig mindenki próbált, táncolt és énekelt, beleadott apait, anyait.

 

weblap.jpg

 A vért izzadó próbák lassan az iskola mindennapjaivá váltak: „Órák után táncpróba!” – így bíztatták a gyerekek egymást és önmagukat nap mint nap. A sok készülődésnek aztán meglett az eredménye: összeállt a bonyolult koreográfia és októberre már nem is tűnt annyira nehéznek, könnyűszerrel járta már mindenki a táncot.

 

2013-nyar-591.jpg 

Aztán eljött a nagy nap, október 19-e: tömegesen érkeztek az iskola udvarára a gyerekek szebbnél szebb székely népviseletben; jöttek a szülők, rokonok, barátok, szomszédok, népes kis társaság gyűlt össze. És végre valahára elindult (tizennégy szekérrel) a több mint száz csősz, hogy a környék falvairól bálba hívja a lakókat. A finomabbnál finomabb süteményeket egy-egy tánccal köszöntük meg, végül az utolsó behívótáncunkat, Vágásban már szürkületben jártuk.

 

14-szeker.jpg

Az esti mulatságot nagy izgalommal vártuk, úgy a gyerekek, mint a óvonők, tanítók, tanárok. Rengeteg szülő, nagyszülő, rokon, barát gyűlt össze a kultúrotthonban, és mind a Mi munkánk gyümölcsére voltak kíváncsiak. És hát úgy gondolom, hogy nem hagytuk cserben őket! A csőszkirály köszöntőjével nyitottuk az előadást, majd az elemi iskolások Lipem-lopom a szőlőt éneke következett, aztán az óvodások is fitogtatták tánc- és énektehetségüket.

ovi.jpg

A táncot az általános iskolások zárták, és a betanult koreográfiájukkal szórakoztatták a népes közönséget. A reggelig tartó bálozás is remek hangulatban telt: üdítőt, szendvicset és hihetelenül ízletes süteményeket lehetett vásárolni, valamint a szünet nélküli talpalávaló is fokozta a jókedvet.

 

buli.jpg

Bizony az ilyen ünnepségeknek erős összetartó és közösségformáló ereje van, nem csak az iskola, hanem az egész faluközösség közelebb került egymáshoz, azáltal, hogy betekintést nyerhettek az iskola életébe. Összességében mindannyian pozitív gondolatokkal és hangulatban tekintünk vissza arra a napra, feledhetetlen élmény marad az éneklés a falvakban, a csintalanságok, az izgalmak, valamint a székely lányok szoknyaforgása is.

Tamás Janett

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.